Nytt malware tar bort Chrome och låtsas vara webbläsaren

efast

Nytt malware tar bort Chrome och låtsas vara webbläsaren

Det finns gott om skadlig kod som bombarderar din dator med reklam. Ofta döljer de sig som plugin i webbläsaren, men nyligen upptäcka Efast går steget längre. Det är ett adware som försöker ta bort Chrome från datorn – och sedan utger sig för att vara webbläsaren.

Läs mer: Nytt Android-virus översköljer din telefon med reklam

Otyget ersätter alla genvägar till Chrome med genvägar till det egna programmet – och har en mycket snarlik logo, skriver säkerhetsföretaget Malwarebytes. Dessutom anger Efast sig som standardprogram för ett tiotal filändelser, så när du öppnar exempelvis bildfiler öppnas de i den oönskade applikationen. Allt för att du ska öppna upp malwaret så ofta som möjligt.

Efast är faktiskt en hyfsat fungerande webbläsare också. På ytan ser den ut som en Chrome-klon, men om du surfar med den kommer all din internetaktivitet att övervakas och förmodligen säljas, skriver Pcrisk. Dessutom bombarderas din dator med ständiga popupp-annonser. 

efast
Efast försöker lura användarna att den är Chrome, bland annat genom att ha en snarlik logo. Bild: Malwarebytes.

Bakom Efast ligger Clara Labs, ett företag som lanserat flera andra ”webbläsare” som du inte vill ha på din dator – bland annat Bobrowser, Tortuga och Uniko.

Men för Googles del kan Efast ses som ett erkännande. De har lyckats så bra med att höja säkerheten i webbläsaren att illasinnade krafter slutar försöka infektera Chrome, och istället försöker ersätta den helt skriver Swift on Security på Twitter. Lyckligtvis är Efast ganska enkelt att både undvika och bli av med. Malwaret kommer med på köpet när du laddar ned mjukvara från tveksamma källor, så till att börja med kan du se till att inte godkänna att det installeras.

Om du ändå fått Efast på datorn ska det räcka att avinstallera programmet via kontrollpanelen på Windows, eller genom att ta bort ikonen ur applikationsmappen på Mac.