Internet Explorer läggs ner.

Internet ExplorerMicrosoft jobbar med en helt ny webbläsare, under namnet Project Spartan. Men när det är dags att lansera den så blir det inte under det traditionstyngda namnet Internet Explorer.

– Vi undersöker nu vad det nya varumärket, eller det nya namnet, för vår webbläsare ska bli i Windows 10, sa Microsofts marknadschef Chris Capossela på Microsoft Convergence i går, enligt The Verge.

Internet Explorer kommer finnas med i Windows 10 – men det kommer vara som en del av operativsystemets infrastruktur någonstans i bakgrunden snarare än som flaggskepp och primär webbläsare.

Läs mer: Öppen källkods-gurun ska få dig att älska Microsofts nya webbläsare

I december kom en tydlig fingervisning om vartåt det barkade, när Dean Hachamovitch lämnade Microsoft efter 24 år, varav flera som chef för webbläsararutvecklingen.

Microsoft har minst sagt haft svårt att hävda Internet Explorers värde på senare tid. Firefox, Chrome och Apples Safari har tagit stora bitar av marknadskakan. Men problemen började antagligen långt tidigare. Internet Explorer 6 har utsetts till en av de sämsta teknikprodukterna någonsin.

Och nu är det alltså helt slut på Internet Explorer. Även om den nya webbläsaren inte fått ett namn så är det uppenbart att det inte blir det klassiska IE. Under Microsoft Convergence visade Chris Capossela upp data från marknadsundersökningar som visar att ”Internet Explorer” är stendött. Räkna i stället med att det blir något med förledet ”Microsoft”, för det visade sig fungera väldigt bra bland Chrome-användare. Vågar man föreslå ”Microsoft Explorer”?

Läs mer: Här är alla nyheter i Windows 10

 

http://www.idg.se/2.1085/1.615929/internet-explorer-halvdor—microsoft-letar-nytt-namn