Postnord-bedragarna vägrar ge sig – ny våg av bluffmejl som kan kapa din dator

postnord

Postnord-bedragarna vägrar ge sig – ny våg av bluffmejl som kan kapa din dator

postnord

Med rubriker som ”Du har lösta paket” och ”Kuriren har inte levererat paketet” svämmar en ny våg av bedrägerimejl in över Sverige. Åter igen utger sig någon för att skicka avier från Postnord, men i själva verket handlar det om ett virus som låser hela datorn.

I mejlet finns en bilaga som vid ett första ögonkast ser ut att innehålla en pdf-fil, men som i själva verket är en trojan som heter Cryptolocker. Det är ett ransomware, eller utpressarprogram, som krypterar filerna på datorn – och inte låser upp dem förrän du betalat en mängd bitcoin i lösensumma.

Bluffmejlen som verkar komma från Postnord har skickats ut i omgångar sedan i september. Det här är det tredje större utskicket som företaget blivit varse om, och de nya mejlen är i stort sett identiska med de tidigare utskicken.

– Så vitt jag har förstått ser de ut i stort sett som de gjort tidigare, säger Maria Ibsén på Postnords presstjänst till IDG.se.

Hur många som fallit offer för ransomwaret är omöjligt att säga, men det är inte bara privatpersoner som drabbas. Tidigare har bedragaren riktat in sig på företag och myndigheter – i höstas infekterades två datorer på socialtjänsten i Skellefteå kommun.

För Postnord själva är det svårt att göra något åt bluffen. Deras enda möjlighet är att försöka informera så många kunder som möjligt.

– Vi försöker uppmärksamma våra kunder på att inte göra något med de här mejlen. Vi skickar aldrig mejl som ser ut så här, säger Maria Ibsén.