Varning för störsändare och Villalarm

Vi såg att det åter igen har börjat cirkulera på nätet om störsändare och villalarm. Trådlösa villalarm var vi skeptiska mot redan när dom kom för ett antal år sedan, detta för det är så enkelt att störa ut larmet.

Tjuven kan störa ut larmets radiofrekvens och gå in i huset. Ta vad dom vill ha och gå ut. När tjuven slår på störsändaren kommer de flesta larmen att skicka en signal till centralen att att dom tappat kontakten med larmenheter. De flesta bolag skickar inte ut någon vid denna typen av fel-larm. Dagen efter brukar en tekniker komma och kolla på larmet och eftersom det då inte finns någon störsändare i närheten så fungerar larmet som det ska. Fel-larmet avskrivs ofta som ett tillfälligt avbrott och inbrottet upptäcks inte förrän senare.

Det enda som behövs är enheter likt ovan. Dessa finns på nätet från ca 1000kr och uppåt och är inga problem att få tag på utanför Sverige.

Information från PTS hemsida:

  • Det är förbjudet att i Sverige inneha störsändare (till exempel sändare som används för att störa mobiltelefoni).
  • Den som innehar en störsändare i Sverige kan dömas till böter eller fängelse.
  • Användning av störsändare kan orsaka mycket stora skador på kommunikationssystem som är nödvändiga för samhället.
  • Försvarsmakten, Försvarets radioanstalt och Försvarets materielverk får inneha störsändare. PTS kan även besluta om undantag från förbudet att inneha störsändare för Kriminalvårdsstyrelsen, för att störsändare ska kunna användas på fängelser.

Vi rekommenderar inga av våra kunder att använda sig av trådlösa larm i dagsläget. Tanken med trådlösa larm är bra. Men eftersom tekniken är så sårbar så rekommenderar vi andra lösningar.

Är du eller ditt företag intresserade av hur man kan göra ett larm säkert mot dessa störsändare. Kontakta oss så berättar vi mer.